Doelen: Je kunt verwoorden op welke wijze jouw leerproces binnen het thema ‘hersenen in actie’ is verlopen aan de hand van de door jou geformuleerde leerbehoeften uit themabijeenkomst 1.
Tijdens dit thema lag de nadruk op ‘leren en hersenen’. Hoe werken de hersenen en hoe kun je de hersenen stimuleren om beter te werken en te leren? Graag reflecteer ik op dit thema aan de hand van de volgende vier vragen;
- Welke leerbehoeften en/of leerdoelen had je bij aanvang van deze periode?
- Zijn jouw vragen/verwachtingen met betrekking tot het thema beantwoord? Waarom wel/niet?
- Hoe kijk je terug op het thema ‘Hersenen in Actie’?
- Hoe kijk je terug op jouw eigen leerproces binnen het thema?
Welke leerbehoeften en/of leerdoelen had je bij aanvang van deze periode?
- Aan het einde van het thema "Hersenen in Actie" (periode 1) wil ik kunnen uitleggen hoe de hersenen in elkaar zitten en de hoofdlijnen van de werking van de hersenen bij nieuwe kennis kennen. Ik wil dit bereiken door de lessen te volgen, de themareader te lezen en bij eventuele onduidelijkheden hulp te vragen.
- Aan het einde van het thema "Hersenen in Actie" (periode 1) wil ik gebruik kunnen maken van de nieuwe stof over hersenen in mijn stage door bijvoorbeeld hersenvriendelijke lessen te kunnen geven. Ik wil dit bereiken door de lessen te volgen, tips uit de themareader mee te nemen en te oefenen in mijn stage door de toepassingskaarten.
- Aan het einde van het thema "Hersenen in Actie" (periode 1) en uiteraard andere thema's heb ik me voldoende verdiept om een ander de globale lijnen uit te kunnen leggen en heb ik alles uit het thema gehaald wat mogelijk is.
Zijn jouw vragen/verwachtingen met betrekking tot het thema beantwoord? Waarom wel/niet?
Ik heb globaal geleerd hoe de hersenen in elkaar zitten; rechts de creatieve kant, links de meer analytische kant. Als deze twee meer leren samen te werken, zal het leren effectiever zijn en nieuwe kennis beter worden opgeslagen in de hersenen.
Daarnaast heb ik antwoord gekregen over hoe de hersenen werken bij nieuwe kennis; met behulp van veel ‘gefilter’ wordt de kennis overgedragen van de zintuigen, naar het korte termijn geheugen (KTG), naar het werkgeheugen en uiteindelijk naar het lange termijn geheugen (LTG). In de stage heb ik geleerd om hersenvriendelijk les te geven en met welke aspecten je dit kunt bereiken. Ik heb me ingezet voor dit thema door de lessen bij te wonen, mijn stage voor te bereiden met hersenvriendelijke lessen, de leerstof te bestuderen en steeds te reflecteren.
Hoe kijk je terug op het thema ‘Hersenen in Actie’?
Het thema leek me interessant en nuttig. Helaas vond ik dat het thema te snel van start ging, zonder enige voorbereiding van achtergrondkennis. Daardoor vond ik dat ik een slechte start van het thema had en kreeg ik het gevoel dat ik enorm moest rennen om de stof bij te benen. Nu ik alles heb voorbereid voor de toets, heb ik wel het gevoel dat ik veel nuttige en praktische dingen heb geleerd. Ik heb het gevoel gekregen dat ik kennis heb gekregen om zelf een klas te runnen… En dat vind ik tof!
Hoe kijk je terug op jouw eigen leerproces binnen het thema?
Zoals ik hierboven ook al uitlegde, ging ik van start met het gevoel dat ik een achterstand had. Daardoor had ik soms een slechte motivatie en was de stof vooral onduidelijk en veel. Maar langzamerhand kreeg ik grip op de stof en ben ik ook in mijn stage aan de slag gegaan met de stof en toepassingskaarten. Hierdoor heb ik ook al vluchtig de stof doorgenomen en werd het me steeds duidelijker. Mijn voorbereiding op de toets vond ik leuk, want pas toen vielen echt alle stukjes op hun plek en werd ik me er bewust van dat ik de stof begreep. Dat was een prettig gevoel en met dat gevoel sluit ik (tot nu toe) het thema af. Hopelijk wordt de toets ook een topper!